Sort udspil fra S

Af Peder Hvelplund, FT-kandidat Enhedslisten, Tagholmvej 139, 9800 Hjørring

Sort udspil fra S

Socialdemokraternes nye udspil ”Realistisk og Retfærdig” er fuldstændig sort. I dobbelt betydning. Sort som i ansvarsfralæggende fremmedfjendskhed og sort som i urealistisk at gennemføre.

S forsøger at iføre sig et humanistisk skær ved at sige at man vil gøre op med menneskesmuglerne og de tusindvis der drukner i Middelhavet på flugt fra krig og elendighed.

Men hvad vil konsekvensen være for en syrisk flygtningefamilie, med asylkrav. De vil fortsat skulle flygte gennem Tyrkiet, undgå de tyrkiske myndigheder, betale menneskesmuglere for at komme over Middelhavet i synkefærdige gummibåde, komme forbi den tyrkiske kystvagt for at undgå tilbageholdelse med tortur og voldtægt, gennem umenneskelige flygtningelejre på Lesbos, rejse gennem Europa med fare for liv og lemmer, op til den danske grænse, hvor de kan banke på og bede om beskyttelse.

Herefter vil S så stoppe dem i et fly eller bus, transportere dem til en lejr et ukendt sted, som skal være under dansk kontrol. Angiveligt i et land i Nordafrika. Her skal de så sidde i nogle måneder, mens deres asylsag behandles. Hvis de skulle få afslag på asyl, skal de sendes retur, det er uvist hvad der skal ske hvis det ikke lykkes. Hvis de til gengæld får asyl, altså at den danske stats anerkender de har behov for beskyttelse, skal de sendes til en ny lejr, der er godkendt af FN. Det vil sige en af de store flygtningelejre f.eks. i Kenya, hvor der bor 10.000vis i teltlejre. Her skal de så opholde sig indtil et land vil modtage dem som kvoteflygtninge. Det er den type flygtninge som S sammen med regeringen afviser vi kan modtage. Det vil S så åbne op for at vi kan tage et begrænset antal af – de taler om højst 1000. I mellemtiden kan vores syriske flygtningefamilie, så sidde og vente i en lejr i Kenya. Fordi de er flygtet fra krig og elendighed og har et anerkendt beskyttelsesbehov.

For som S påpeger, så har vi i Danmark brug for ”luft”. Det er simpelthen for svært for os at hjælpe mennesker på flugt. Det kan vi ikke overskue. Derfor skal der indføres et loft over antallet fra ”ikke vestlige lande” som gælder alle opholdstilladelser. Dvs. både flygtninge og familiesammenførte. Så hvis du som flygtning slipper igennem nåleøjet kan du ikke forvente at få din familie herop.

Men, påpeger S. De vil give et ”historisk løft” til Afrika og fordoble den økonomiske støtte. Det er dog ikke nogle midler de mener vi har råd til at give i yderligere bistand. Nej det er midler der skal omprioriteres inden for rammen. Pengene skal altså findes ved at andre fattige skal betale for Socialdemokraternes ”humanisme”.

Derfor er forslaget fra S ikke en reel løsning, men blot et forsøg på at skubbe problemstillingen langt, langt væk. I hvert fald langt væk fra den danske valgkamp.

Det er ikke et parti der påberåber sig humanistiske og internationale værdier værdigt. Det er skammeligt.