Gavekort til medicinalindustri – fra Region Nordjylland

Læserbrev af Bo Fink, regionsrådsmedlem (EL) og Erik Høgh-Sørensen, regionsrådsmedlem (DF) på vegne af Enhedslistens og DF’s regionsrådsmedlemmer i Region Nordjylland.

Regionsrådets brede enighed er god og gavnlig, men der er fortsat uenighed om nedskæringer på Farsø Sygehus og Thisted Sygehus’ såkaldte “mellemvagt”-læger (NORDJYSKE 26.9.).

Uenigheder om så små beløb i et budget på over 12 milliarder kroner er udtryk for, at budgettet er spændt til bristepunktet.

Inkonsekvent og mærkeligt var det derfor, at regionsrådets flertal 25.9 besluttede at bruge i alt næsten seks millioner kroner på et projekt vedrørende klinisk forskning og medicinske forsøg.

Efter vores opfattelse er der tale om et projekt, der gør budgetterne i regionen yderligere nødlidende, og som serverer samfundsvigtige aktiviteter til medicinalindustrien på et sølvfad.

Konkret betød det, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti sammen stemte imod regionsrådsformand Ulla Astmans (S) ønske om at bruge næsten seks millioner kroner på NEXT2.0, som får sekretariat i København.

Selve formålet, at fremme klinisk forskning og medicinske forsøg, ser vi intet problem i. Det skal bare ikke være skatteyderne, som betaler.

Vi politikere bør ikke forære et guldæg væk til en guldrandet medicinalindustri.

Baggrunden er, at danske patientdata er blandt verdens bedste, hvad angår kvalitet, og derfor er disse data særligt værdifulde, når private virksomheder udvikler og tester nye lægemidler til global indtjening. Hvis man sammenligner med drikkevand, så er både vand og patientdata offentlige ydelser, som det koster penge at frembringe.

Denne sammenligning får NEXT2.0 til at ligne et gavekort til medicinalindustrien.

Det er en fejl, at S, V, SF, R og K vil betale penge for at forære værdifuld offentlig ejendom væk.

Det er en fejl, at S, V, SF, R og K giver skattepenge til medicinalindustrien, samtidig med at sygehusene får lov til at betale ekstraregninger ved kasse ét, når først medicinen er færdigudviklet. Apropos den såkaldte Spinraza-sag.

Med patienter på hospitalsgangene vil vi i Dansk Folkeparti og Enhedslisten hellere ansætte sygeplejersker end bureaukrater, og vi vil ikke forære vigtig offentlig ejendom væk til en guldrandet medicinalindustri.